Çocukların heyecanla beklediği sömestir tatili, 20 Ocak Pazartesi günü başlıyor. Bu süreçte ise çocukların artan ekran müddeti ve azalan nezareti, aileler için çevrimiçi ortamda riskli bir devri işaret ediyor. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, sömestir devrinde artan online dolandırıcılıkları ve korunma prosedürlerini paylaşıyor.

 

Ara tatilin başlamasıyla bir arada çocukların teknolojik aygıtlara olan ilgisi daha da artıyor. 20 Ocak Pazartesi günü başlayan sömestir ile çocukların elektronik aygıt kullanımları olağan tertibin üstüne çıkmaya başlıyor. Bu durumu fırsat bilen dolandırıcılar ise birçok farklı formülle, tehlikeleri fark etme konusunda deneyimsiz olan çocukların karşısına çıkıyor ve onları yeni gayesi olarak belirliyor. Ebeveynler için aileyi inançta tutmanın birinci adımında, bu riskleri anlamanın ve görmenin geldiğini söz eden Laykon Bilişim’in Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, “Çocuklar internette daha fazla vakit geçirdikçe, ebeveynlerin onları çevrimiçi tehlikelere karşı daha dikkatli bir biçimde izlemeleri büyük değer taşıyor. Tatil devrinde sadece çocukların oynadıkları oyunları denetim etmek tek başına kâfi değil. Tıpkı vakitte internetin tehlikelerinden de koruyabilmek için ebeveynlerin şuurlu olması ve yanlışsız yazılımlarla güvenlik tedbirleri almaları gerekiyor.” açıklamasında bulunarak, sömestir periyodunda artış gösteren 3 temel dolandırıcılık sistemini paylaşıyor. 

 

Ara tatilin başlamasıyla bir arada başta çocuklar sonrasında ebeveynler dinlenme ve nefes alma moduna geçiyor. 20 Ocak Pazartesi günü başlayan sömestir ile çocukların elektronik aygıt kullanımları olağan sistemin üstüne çıkmaya başlıyor.

 

1. Oyunlarda Geçersiz Uygulama İçi Satın Alma Dolandırıcılığı: Çocuklar, tatil devriyle birlikte bilhassa armağan kartlarıyla uygulama içi satın alımlara yöneliyor. Dolandırıcılar, indirimli eserler yahut fiyatsız ek özellikler vadederek geçersiz pop-up reklamlar ve ilişkiler oluşturuyor. Bu kontaklar, ferdî ve finansal bilgileri çalmak maksadıyla kimlik avı sitelerine yönlendiriyor ve böylelikle çocuklar tuzağa düşmüş oluyor. 

 

2. Düzmece Çevrimiçi Mağazalar ile Gerçekleşen Dolandırıcılık: Dolandırıcılar, tanınan oyuncaklar yahut sonlu sayıda üretilen eserleri, gerçekte mevcut olmayan fiyatlarla sattıkları uydurma web siteleri kuruyor ve ödeme yapıldıktan sonra finansal bilgilerin çalınmasıyla berbat hedeflerine erişmiş oluyorlar.

 

3. Toplumsal Medya ve İletileşme Uygulamalarındaki Kimlik Avı Dolandırıcılığı: Sosyal medya ve iletileşme uygulamaları, dolandırıcıların hedeflediği kıymetli alanların başında geliyor. Geçersiz yarışlar ve ücretsiz fırsatlar sunan temaslarla, çocuklar yahut gençler kandırılıyor. Bu kontaklar doğrultusunda ise dolandırıcılar kullanıcının tüm ferdî bilgilerine ulaşmış oluyor.

 

‘’Kişinin Şahsî Bilgileri ile Düzmece Bir Kimlik Oluşturuluyor’’ 

 

Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Yöneticisi Alev Akkoyunlu, ‘’Yaşanan çevrimiçi dolandırıcılıklar çocukların kimlik hırsızlığı mağduriyeti ile sonuçlanabilir. Siber saldırganlar, bir kişinin şahsî bilgilerini gerçek olmayan ayrıntı bilgiler ile birleştirerek geçersiz bir kimlik oluşturur ve bunu kredi kartları, krediler yahut devlet yardımları üzere kalemlere başvurmak için kullanırlar. Bu şekil olayların yaşanmaması için çocukların savunmasızlığı göz önünde bulundurularak eğitilmesi büyük kıymet taşıyor.’’ sözlerini kullanarak akın yollarından korunmanın 6 yolunu paylaşıyor.

 

1. Çocuğunuzla dolandırıcılık hakkında konuşun. İnternetteki herkes emniyetli değildir. Çocuğunuza geçersiz fırsatlar ve şahsî bilgi isteyen bildiriler hakkında bilgi verin. Gerçek olamayacak kadar güzel görünen teklifleri tanımayı öğretin ve kuşkulu kontaklara tıkladıklarında her vakit size gelebileceklerini bilmelerini sağlayın.

 

2. Çevrimiçi satın alımları denetleyin. Çocuğunuzun internetten bir şey satın almadan evvel sizden müsaade istemesini bir kural haline getirin. İnançlı siteleri tanımasına yardımcı olun ve URL’lerin “https” olduğundan, yorumların emniyetli olduğundan emin olmasını öğretin.

 

3. Hesap güvenliklerini güçlendirin. Çocuğunuzun tüm çevrimiçi hesapları için güçlü, eşsiz parolalar oluşturmasına yardımcı olun ve arkadaşlarıyla dahi parolasını paylaşmamayı öğretin. Ekstra muhafaza için mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı aktifleştirin.

 

4. Uygulama müsaadelerini gözden geçirin. Çocuğunuz rastgele bir uygulamayı yahut oyunu indirmeden evvel, istediği müsaadeleri denetim edin. Fonksiyonellik için gerekli olmadıkça, pozisyon bilgileri yahut kişi listeleri üzere şeylere gereksiz erişim isteyen uygulamalardan kaçının.

 

5. Aygıtları nizamlı olarak denetim edin. Alışılmadık uygulamalar, bildiriler yahut e-postalar için çocuğunuzun aygıtını gözden geçirmeyi alışkanlık haline getirin. Kuşkulu bir şey bulursanız, onlarla sakin bir formda konuşun ve kaygı yaratmadan potansiyel riskleri açıklayın. 

 

6. Ebeveyn denetimlerini kullanın. Çocuklarınızın indirdiği uygulamaları ve bunlarda ne kadar vakit geçirdiklerini takip etmek için Bitdefender Ebeveyn Kontrolü’nü kullanın. Kuşkulu web sitelerini engellemenize, indirmeleri sınırlamanıza ve olağandışı davranışlara karşı sizi uyarmaya yardımcı olur. Çocukların internet vakit limitlerini belirleyebilir ve çevrimiçi aktiviteleri hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı