Ege Üniversitesi Türk Lisanı Kısmı tarafından “Etkili Bağlantıda Vücut Lisanı ve İmaj” bahisli seminer düzenlendi. Akademisyenlerin ve öğrencilerin iştirakiyle EÜ Kültür Sanat Evi’nde düzenlenen aktiflikte konuşmacı olarak Türk Lisanı Kısmı Öğr. Gör. Arife Gülsün yer aldı.
Etkinlikte vücut lisanının irtibat kurmadaki değerine değinen Öğr. Gör. Arife Gülsün, “Yapılan araştırmalara nazaran beşerler, sadece irtibatın yüzde 7’sini kelamlı halde gerçekleştiriyor. Bağlantının yüzde 38’ini ses tonlaması, yüzde 55’ini ise vücut lisanı oluşturuyor. Vücudumuzun duruşu, jest ve mimiklerimiz, başımız, gözlerimiz, ellerimiz, parmaklarımız, oturma biçimimiz, irtibat uzaklığımız, tokalaşma biçimimiz, giysi kuşamımızda seçtiğimiz renkler üzere pek çok şey vücut lisanımızı oluşturuyor. Vücut lisanımız, karşımızdaki beşere bizimle ilgili fikirler veriyor” diye konuştu.
Farklı kültürlerde vücut lisanının de farklılık gösterdiğini tabir eden Öğr. Gör. Gülsün, “ Örneğin; Türkiye, Yunanistan ve Suriye’de beşerler olumlu ifadeyi başlarını aşağı-yukarı sallayarak, olumsuzu ifadeyi ise dünyadaki öteki kültürlerden farklı olarak başlarını üst kaldırıp göz devirerek gösterirken, Bulgaristan ve Arnavutluk’ta bu durum dünyadaki genel vücut lisanı kavramının tam zıddı biçimde oluyor” dedi.
Katılımcılara vücut lisanı ve imaj üzerine kitaplar öneren Öğr. Gör. Gülsün, “Eski bir FBI casusu olan Joe Navarro’nun ‘Beden Dili” kitabında vücut lisanı ayrıntılı bir formda inceleniyor. Riccon İlhan Doğan’ın ‘Beden Dili’ kitabı ise bu işin alfabesi olarak biliniyor. Tekrar Shelly Hagen’in ‘Beden Lisanı Hakkında Her Şey’ kitabı da vücut lisanının temel kavramlarını ve toplumsal hayattaki uygulamalarını kapsamlı bir halde anlatıyor” diyerek tavsiyelerini iştirakçilerle paylaştı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı