Buca Belediyesi’nin arama kurtarma ünitesi BUCAKUT, Kartalkaya’da yaşanan ve tüm Türkiye’yi üzen olay sonrası yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili vatandaşlara değerli ihtarlarda bulundu.

 Bolu Kartalkaya’da yaşanan ve can kaybına neden olan otel yangını sonrası açıklama yapan Buca Belediyesi Arama Kurtarma Birimi BUCAKUT, yangın anında yapılması gerekenlerle ilgili vatandaşlara uyarıcı bilgiler verdi. Mümkün bir yangın durumunda öncelikle sakin kalınması gerektiğini söz eden BUCAKUT üyeleri, vatandaşların yaşadıkları binalarda ve iş yerlerinde bulunan Acil Durum Hareket Planlarına uymaları gerektiğini belirtti.

 Yangın anında birinci olarak bina içerisinde bulunan acil durum ikaz butonuna basılması gerektiğini söyleyen BUCAKUT, yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

 “112 Acil Davet Hattı’na bildirim yapılmalı. Yangın başlangıç düzeyinde ise sakin kalıp binada bulunan yangın söndürme tüpü ile yanlışsız halde müdahalede bulunmalıyız. Yangın, müdahale edemeyeceğimiz büyüklükte ise teneffüs yollarımızı nemli bir bez ile kapatmalıyız. Nemli bez bulamaz isek kolumuzla ağzımızı kapatarak dumanı en az halde solumaya çalışmalıyız. Akabinde, çıkış tarafına gerçek eğilerek ilerlemeliyiz. Tahliyemizi gerçekleştiremediğimiz durumlarda, sakin kalarak sesimizi kurtarma ekiplerine duyurabileceğimiz güvenli bir alanda kalıp takımları beklemeliyiz. Üzerimizin tutuşması anında ise panik yapmadan sakince yere yatıp yuvarlanarak, ateşin oksijen ile temasını kesmeliyiz.”

 BUCAKUT, yaşadığımız yerlerde acil durum butonları, yangın tüpleri, acil çıkış kapıları ve yangın merdivenleri yeri hakkında daha evvelden kesinlikle bilgi sahibi olunması gerektiğini kelamlarına ekledi.

 YANGIN TÜPÜ NASIL KULLANILMALIDIR?

 Yangın tüpünün nasıl kullanılacağı hakkında bilgi veren BUCAKUT üyeleri “Yangın söndürme tüpü yangın yerine getirilerek rüzgar geriye alınmalı, tetik sistemini kilitleyen pim çıkarılmalıdır. Tetiğe sonuna kadar basıp çıkan toz ya da gazı yangının olduğu yere hakikat püskürtmelidir. Yangın, kesinlikle ön taraftan geriye hakikat söndürülmelidir” dediler.

 Yangın tüpünü kullanmadan evvel basınç ölçüsüne bakılması ikazında bulunan BUCAKUT,  “Basınç ibresi yeşil rengin üzerinde ise aygıt rastgele bir yangın durumunda kullanılabilir durumdadır. Basınç ibresi sağ taraftaki kırmızıya geçmişse, içinde yangın söndürme tozunu atabilecek basınç olmadığından yangını söndüremeyecektir. Bu nedenle kullanılmamalıdır” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı