Ege İhracatçı Birlikleri, vilayet il gezerek, Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat mevzuatına ahenk sağlamaya yönelik hayata geçirdiği “Responsible Dayanak Programı”nı ve öteki devlet yardımlarını anlattığı Ege İhracatçı Birlikleri İş Dünyası Buluşmaları toplantı serisinin ikincisi Aydın Ticaret Borsası konut sahipliğinde gerçekleşti.
Aydın Valisi Yakup Canbolat, Ege Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Lideri Bedri Girit ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lideri Fevzi Çondur’un açılış konuşmaları sonrasında EİB Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri’nin ihracatçılarımız için yaptığı faaliyetleri içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantının devamında EİB’den uzman isimler, Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat mevzuatına ahenk sağlamaya yönelik hayata geçirdiği Responsible Dayanak Programı, öbür devlet yardımlarını aktardı. Toplantıda 20 yılı aşkın ihracat yapan Aydınlı 43 firmaya mükafatları de takdim edildi.
Aydın Valisi Yakup Canbolat, “Aydın yatırımlarla büyüme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Vilayetimizde 24 adet coğrafik işareti bulunan eserimiz bulunmaktadır. Aydın inciri ve Aydın kestanesi Avrupa Birliğinde coğrafik işaret olarak tescillenen ürünlerimizdir. Gerçek siyasetler ve stratejilerle Aydın iktisadının gerek dünya gerek Türkiye iktisadında giderek değeri artan bir pozisyona geleceğine hiç kuşku yoktur.” dedi.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Lideri Fevzi Çondur, “Aydın Ticaret Borsası olarak, sürdürülebilir üretim ve döngüsel iktisat modellerinin benimsenmesi maksadıyla “yeşil dönüşüm ile aydınlık işletmeler” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında, vilayetimizde zeytin, zeytinyağı ve incir üretimi yahut ticaretiyle uğraşan firmalara yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri düzenledik. 2024 yılında gerçekleştirilen eğitimlerde, sürdürülebilirlik, döngüsel iktisat, avrupa yeşil mutabakatı ve ziraî işletmelerde yeşil dönüşüm hususlarında kapsamlı bilgi paylaşıldı. Eğitimin akabinde, projeyi desteklemek hedefiyle “incir üreticileri için sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yol haritası” ve “zeytin/zeytinyağı üreticileri için sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yol haritası” isimli rehberler oluşturuldu. Bu rehberler, üreticiler ve ihracatçılar için yeşil dönüşüm süreçlerini kolaylaştıracak kıymetli bir kaynak sunmaktadır.” diye konuştu.
Aydın’ın ihracatı 1,8 milyar dolar
Ege Su Eserleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Lideri Bedri Girit, “Aydın, tüm semavi dinlerde kutsal kabul edilen, cennet meyvesi olarak tanımlanan Kuru incir, kestane, zeytinyağı ve kereviz üretiminde Türkiye birincisi. Çilek, enginar, turunç, börülce, mandalina da ikinci sırada. Pamuk ve sofralık zeytinde ise üçüncü büyük üretici. Aydın’ın ziraî manada Türkiye’yi besleyen kentlerimizden biri olduğunu net bir biçimde söyleyebiliriz. Ticaret Bakanlığının açıkladığı Faaliyet vilayetleri bilgilerine nazaran Aydın’ın ihracatının 1,8 milyar dolarla çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. TİM bilgilerine nazaran kuru meyve dalı yüzde 16 artışla 195 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, madencilik dalı yüzde 7 artışla 181 milyon dolar, otomotiv sanayisi 133 milyon dolar ihracat yaptı. Aydın’ın ihracatında öne çıkan ülkeler ise İtalya, ABD ve İspanya. Kendi kesimim olan su eserleri ve hayvansal mamuller ihracatının performansı ile ilgili de size kısaca bilgi vermek istiyorum. 2024 yılında Türkiye geneli su eserleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 11 artışla 3,8 milyar dolar oldu. EİB’nin hissesi ise yüzde 12 artışla 1,7 milyar dolar. Çipura ve levrekte Avrupanın en büyüğüyüz, alabalıkta Avrupanın ikinci büyüğüyüz. Dünya bal üretiminin ikinci büyük ülkesiyiz. Çam balında ise dünyanın en büyüğüyüz. Birliğimizin hizmet sunduğu vilayetlerde düzenlediğimiz üye buluşmaları ile üyelerimiz ile olan bağlarımızı geliştirmeyi, sunduğumuz hizmetler ve dayanaklar hakkında bilgilendirmeyi amaçlamanın yanı sıra Aydın’daki ihracat topluluğunun beklenti ve taleplerini tespit etmeyi hedefliyoruz. EİB olarak Aydınlı iş topluluğuna ihracat odaklı faaliyetlerinde dayanak sunmayı, güçlü bir ihracat ekosistemi oluşturmayı istiyoruz.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı