Çalışma ortamlarının pak olmasının bulaşıcı hastalıkları önlediğine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Kapı kolu, musluklar, elektrik düğmeleri üzere birçok kişinin temas edebildiği yüzeylerin yanında masa, telefon ve öteki ofis gereçleri yüzeylerinin de pak ve dezenfekte edilmiş olması son derece değerlidir.” dedi. Çalışma alanı ile kullanılan tüm araç gereçlerin tertipli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. Dilek Leyla Mamçu, dezenfekte sürecinin tesirli olabilmesi için tekliflerde bulundu.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya nazaran, ortalama bir ofis masası her 6,45 santimetrekare başına 5 bin 15, ortalama bir ofis telefonu ise yaklaşık 6 bin bakteri barındırıyor. Bu da ortalama bir klozetten 400 kat daha fazla bakterinin tüm gün elimizin altında olduğu anlamına geliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, çalışma alanlarında tesirli bir paklığın nasıl sağlanabileceği hakkında bilgi verdi.

Ofis gereçlerinin paklığı, bulaşıcı hastalıkların yayılmaması için önemli

Çalışma ortamlarının pak ve nizamlı tutulmasının, odaklanmaya, daha üretken olmaya ve çalışanın kendini daha âlâ hissetmesine yardımcı olurken bir yandan da bulaşıcı hastalıkları önlediğine dikkat çeken Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bilindiği üzere, hastalık etkeni olan mikroorganizmalar, öksürme, hapşırma, konuşma sırasında havaya karışıp, oradan da ortamdaki yüzeylere bulaşabiliyor.” dedi. 

Tuvalet sonrası güzel yıkanmayan yahut kirli yüzeylere temas eden eller yoluyla da bakteri ve virüslerin yüzeylere bulaştığını ve uzun müddet canlı kalabildiklerini aktaran Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bulaşıcı hastalıklar bunların deri, burun yahut ağız yoluyla bedene girmesiyle oluşur. Kapı kolu, musluklar, elektrik düğmeleri üzere birçok kişinin temas edebildiği yüzeylerin yanında masa, telefon ve başka ofis gereçleri yüzeylerinin de pak ve dezenfekte edilmiş olması bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için  son derece kıymetlidir.” biçiminde konuştu.

Çalışmaya başlamadan evvel masanızı dezenfekte edin! 

Sağlıklı ofis alışkanlıkları oluşturmak için çalışma alanlarının temizliğinin son derece değerli olduğunu lisana getiren Dr. Dilek Leyla Mamçu, çalışma ortamının paklığı için yapılması gerekenleri şöyle açıkladı:

“Gününüzün başında çalışma alanınızı dezenfekte edin, tüm yüzeyi silmek için masanızdaki tüm eşyaları kaldırın. Yüzeyin düzgün bir biçimde dezenfekte edilmesi için 3-5 dakika ıslak kaldığından emin olun. Ferdî anahtar ve kartlarınızı dezenfekte edin. Her iş gününün sonunda masanın güzelce temizlenmesine imkan sağlamak için masalardaki gereksiz hatıra eşyalarını yahut ferdî eşyaları kaldırın. Paklık için tek kullanımlık eldivenler tercih edin ve dezenfeksiyondan çabucak sonra bunları atın. Bir seferde sırf bir öğeyi temizleyin.”

Kolayca erişilemeyen alanları görmezden gelmeyin! 

İş yerinde kullanılan kahve fincanı yahut yine kullanılabilir su şişelerinin günlük olarak sıvı bulaşık deterjanı ve sıcak suyla yahut her gün konuta götürülerek bulaşık makinesinde yıkanması gerektiğine vurgu yapan Dr. Dilek Leyla Mamçu, dikkat edilmesi gereken öbür noktaları şöyle aktardı:

“Masalar, telefon alıcıları, tuş kadroları, uzaktan kumandalar, dokunmatik ekranlar üzere sık dokunulan yüzeyleri günlük olarak temizleyin ve dezenfekte edin. Zımba, bant dağıtıcı, makas ve kalem üzere öğeleri temizlemek için dezenfektan mendiller kullanın ve tüm tarafları sildiğinizden emin olun. Kolay kolay erişilemeyen alanları görmezden gelmeyin. Örneğin, altlarını silmek için fotoğraf çerçevelerini kaldırın. Ellerinizi sık sık sabun ve ılık suyla en az 20 saniye yıkayın.”

Dezenfektan, görünür biçimde kirli yüzeylerdeki mikropları yok etmez!

Temizliğin yüzeylerden mikropları ve kiri temizlediğini hatırlatan Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Yüzeyleri temizlemek için sabun ve su kullanabilirsiniz. Bu her vakit mikropları öldürmez, lakin sayılarını azaltır. Yüzeyleri dezenfekte etmeden evvel temizlemeniz önerilir.” dedi.

Dezenfekte etme sürecinin de yüzeylerdeki mikropları öldürdüğünü söz eden Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Dezenfektan kimyasalları sabundan daha güçlüdür, lakin görünür halde kirli yüzeyleri temizlemez yahut mikropları yok etmez. Mikropları öldürmek, enfeksiyon riskini azaltır. Dezenfektanların düzgün bir biçimde dezenfekte etmesi için, belli bir mühlet, çoklukla 3 ila 5 dakika yüzeyde kalması gerekir.” diyerek kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı