Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi, EÜ İzmir Araştırma ve Uygulama Merkezi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi ve DEÜ Mühendislik Fakültesi iş birliğinde yürütülen “Küçük Menderes Bölgesindeki Kırsal Yerleşim Yerlerinde Atık Giderme Alışkanlıklarının Geçmişten Günümüze Karşılaştırılması” isimli TÜBİTAK 3005 projesi kapsamında  “Tarihsel Süreçte Anadolu’da Atık Yönetimi” başlıklı sergi gerçekleştirildi.

EÜ Edebiyat Fakültesi Fuaye Alanında düzenlenen standın küratörlüğünü EÜ İzmir Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Olcay Pullukçuoğlu Yapucu ve DEÜ Mühendislik Fakültesi Etraf Mühendisliği Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Özmıhçı üstlendi. Standa EÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Ayönü’nün yanı sıra fakültelerin akademisyenleri ve öğrenciler katıldı.

Sergi hakkında konuşan Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu,  “Bu bir TÜBİTAK Projesi. Bizler disiplinlerarası bir proje gerçekleştirdik. Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ile Etraf Mühendisliği Kısmı, İstatistik Kısmı ve Tarih Kısımları olarak TÜBİTAK’a ortaklaşa başvurduk. Bu proje, toplumsal bilimlerin de uygun gördüğü TÜBİTAK 3005 projesidir. Standımız, hazırladığımız proje grubumuzun alandaki çalışmalarını özetleyen fotoğraflardan oluşmaktadır. Malzemelerimizi sergilemek, yine kıymetlendirme ile neler yapılabilir ana çizgileriyle görmek istedik” diye konuştu.

“Hedefimiz atık meselesine bir çıkış yolu aramak”

Gerçekleştirilen TÜBİTAK 3005 projesi ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Pullukçuoğlu Yapucu, “Hedefimiz geçmişin unutulmuş atık giderme alışkınlarının günümüze nasıl uyarlanabildiğini görmektir. Elbette ki bu bir çıkış yolu. Gezegenimizin geldiği nokta ortada. ‘Atıktan nasıl kurtulabiliriz?’, ‘Geçmişte bu sıkıntıya nasıl bir tahlil üretilebiliyordu?’ üzere sorular üzerine bir çalışma yapmayı hedefledik. Çalışmalarımıza 2022 yılında başladık ve alanda devam ettik. Küçük Menderes Bölgesini ele aldık. O bölgede kırsalda yürüttüğümüz çalışmalarda hatırlanan atık giderme alışkanlıklarını derlemeye çalıştık ve günümüz teknolojisi ile kayıt altına aldık. Geçmişin alışkanlıklarıyla günümüzü bu formda karşılaştırmaya çalıştık. Artık ise köylere giderek gençlere yönelik eğitimler veriyoruz. Önümüzdeki günlerde İzmir’in  Bayındır ilçesine birkaç okulda eğitim vermek için gideceğiz. Gayemiz atık sıkıntısına bir çıkış yolu aramaktır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı