Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir finans çerçevesinin temel taşı kabul edilen AB Taksonomi kriterlerinin tüm gerekliliklerini yerine getirerek kasko eserini “Sürdürülebilir Ürün” olarak tescilleyen Allianz Türkiye, böylelikle Türkiye’nin birinci sertifikalı sürdürülebilir kaskosunu müşterilerine sunmaya başladı.

 

Sigorta bölümünün öncü şirketlerinden Allianz Türkiye, sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde kesiminde bir birincisi daha gerçekleştirdi ve kasko eserini Türkiye’nin birinci sürdürülebilir sertifikalı kaskosu olarak tescil ettirerek  müşterileriyle buluşturdu. Allianz Türkiye’nin kasko eseri, dünyada mevcut olan en kapsamlı ve ayrıntılı sürdürülebilirlik taksonomi düzenlemesi olan AB Taksonomisi kriterleri ve Allianz Kümesi Sürdürülebilir Kıymet Yaratma Modeli’nin tüm gerekliliklerini karşılayarak “sürdürülebilir ürün” sertifikasını aldı. AB Taksonomisi, Avrupa Yeşil Mutabakat gayeleri doğrultusunda, iklimden daha geniş çevresel maksatlarla uyumlu ekonomik faaliyetler için kriterleri tanımlayan bir sınıflandırma sistemi olarak öne çıkıyor. Büyük ölçekli şirketler için 2022 yılında başlayan AB Taksonomisi yaklaşık 150 farklı ekonomik faaliyet için pek çok nicel ve nitel kriter belirliyor. Bu kriterler ve sisteme dâhil olan faaliyetler yıldan yıla artıyor. 

 

Kasko eserinin tüm süreçleri değerlendirildi

AB Taksonomi kriterleri kapsamında yapılan kıymetlendirme sürecinde “sürdürülebilirlik” kavramı; aktüeryal modellemeden müşteri bağlantısına, hasar süreçlerinden eser ve hizmetlere kadar tüm süreçleri kapsayan bütünsel bir formda ele alındı. Uzun kıymetlendirme sürecinin akabinde Türkiye’de tüm kasko süreçleri AB Taksonomisi’ne uygun birinci sigorta şirketi olan Allianz Türkiye, sigorta kesiminde sürdürülebilirlik alanındaki öncü pozisyonunu pekiştirdi. 2025 yılına kadar Global Isınma Potansiyeli’ni yüzde 5 azaltma amacının 5 kat üzerine çıkarak yüzde 25 oranında azaltan Allianz Türkiye’nin sertifikalı birinci sürdürülebilir eseri kasko oldu.

 

Tolga Gürkan: “Sektörümüzde sürdürülebilir eser ve hizmetlerin öncüsüyüz”

2016 yılında bir uygunluk seyahatine çıkarak sigorta kesimine sürdürülebilirlik anlayışını kazandırdıklarını söyleyen Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, “İyiden harikaya gerçek gitme amacıyla çalıştığımız bu süreçte işimizi sürdürülebilirlik prensiplerine uygun biçimde dönüştürmek için kararlı adımlar atmaya devam ediyoruz. Esaslı değişimlerin yaşandığı bu yeni dünya tertibinde attığımız her bahadır adımın bize, etrafımıza, sürdürülebilirliğin garantörü olan dalımıza ve toplumumuza paha katması en büyük önceliğimiz. Bu vizyonla hayata geçirdiğimiz SuSo (Sustainable Solution – Sürdürülebilir Çözüm) projemiz kapsamında kasko eserimizin tümünün Türkiye’de bir birinci olarak AB Taksonomisi kriterlerini karşılayarak “sürdürülebilir ürün” olarak sertifikalandırılması bizim için büyük bir gurur kaynağı. ‘Yeşil’, ‘Çevre Dostu’, ‘Sürdürülebilir’ kavramları bir eser ya da hizmeti tanımlarken kullanıldığında hepimizin takdirini kazanıyor lakin bu kavramları destekleyen datalar sunulmadığında yeşil aklama dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Belli birçok standardı karşılamayan ve uçtan uca düşünülmeyen eserlerin sürdürülebilir eser olarak nitelenmesinin yeşil aklamaya yol açacağının şuuruyla taksonomilere uygun eser geliştirmenin öncüsü olmayı hedefliyoruz. Finansal kaynaklar gerçek manada sürdürülebilir projelere aktarıldığı takdirde, etrafa ve toplumlara önemli katkılar sunuyor. Biz de 2008 yılından bu yana Türkiye’ye yaptığımız 1 milyar Euro’yu aşan yatırımlarımızla sürdürülebilir bedeller yaratmaya devam ediyoruz” dedi. 

 

Sürdürülebilir kasko ile avantajlı ürünler

Allianz Türkiye kasko eseriyle, sürdürülebilirlik alanında müşterilerine pek çok avantaj sağlıyor. Ekstrem hava olayları olmadan evvel sigortalılar uyarılıyor, iklim risklerine karşı alınabilecek tüm tedbirler paylaşılıyor. Kâğıt kullanımını önlemek için tüm poliçeler e-mail formatında sigortalılara iletiliyor. Elektrikli araçlara yönelik özel teminat ve eserlerin yanı sıra ek olarak yüzde 10 indirim uygulanıyor. İnançlı sürüşün değeri konusunda farkındalık yaratmak maksadıyla kış lastiği alımı cazip indirimlerle destekleniyor. Dezavantajlı kümelere ve sivil toplum kuruluşlarına da ayrıyeten indirim yapılıyor. Allianz Türkiye yeşil aklamanın önüne geçmek için acenteleriyle birlikte çalışarak bu hususta toplumda farkındalık yaratmaya da öncelik veriyor.

 

Her alanda sürdürülebilir hayata geçişi destekliyor

Uzun yıllardır vizyonuna sürdürülebilirliği entegre eden Allianz Kümesi, 2050’ye kadar karbon net sıfır şirket olma amacıyla ilerliyor. Yenilenebilir Güç Sigortası, Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Sorumluluk Sigortası, Güneş Gücü Paneli Sigortası, Sürdürülebilirlik Fon Sepeti Emeklilik Yatırım Fonu, Elektrikli Arabalar için Kasko indirimi, Yuvam Sigortası üzere eserleriyle sürdürülebilir hayata geçişi destekleyen şirket; Allianz Teknik ünitesinde hayata geçirdiği Etraf ve İklim Değişikliği Hizmetleri departmanıyla etraf ve iklim değişikliği hizmetleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor, TÜBİTAK’ın da dayanağıyla KOBİ’lere yeşil mentörlük yapıyor.

 

Allianz Türkiye, yıllık sigorta prim hacmi yaklaşık 100 milyon dolar olduğu iddia edilen kömür üretimi ile ilgili işlere, 2018 yılından bu yana sigorta teminatı sağlamıyor ve bu işlerin yenilemelerini gerçekleştirmiyor, tek işi kömür üretimi olan işlerde yer almıyor. Sürdürülebilirlik açısından yüksek risk taşıyan, toplumu olumsuz tarafta etkileyebilecek kumar, kimyasal silahlanma, hayvan refahına ziyan veren kesimler üzere hassas iş kollarındaki süreçleri titizlikle inceliyor, etrafa ve ekosisteme ziyan veren faaliyetlere teminat sağlamıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı