Okullarda birinci periyodun sona ermesine sayılı günler kaldı. Öğrenciler 17 Ocak Cuma günü karne alarak orta tatile girmeye hazırlanıyor. İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Hale A. Kahyaoğlu Çakmakcı, karneden ebeveynlerin alması gereken iletiler olduğunu belirterek “Çocuğunuz başarılı olmadaki içsel motivasyonunu sizden ve sizin edindiğiniz alışkanlıklardan kazanacaktır. Çocuk eğitimin ehemmiyetini aileden öğrenir. Yalnızca ‘Ders çalış’ hatırlatması, öğrenme tecrübesi olmadan tesirli olmayacaktır” dedi.
İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Hale A. Kahyaoğlu Çakmakcı, karnenin nasıl kıymetlendirilmesi gerektiğine ait değerlendirmede bulundu.
Karne ödül-ceza sistemi içerisinde değerlendirilmemeli
Günümüzde karnenin daha alınmadan kestirim edilebildiğini belirten Kahyaoğlu Çakmakcı, “Günümüzde aileler çocuklarıyla çok ilgili ve daima okulla irtibat halindeler. Devir içinde alınan notlar değerlendirilip aileye daima geri bildirimler veriliyor. Hasebiyle karnenin gelişi öngörülebiliyor. Münasebetiyle karnenin bir ödül-ceza sistemi içerisinde kıymetlendirmekten çıkarılıp, hayatın akışında ve okul hayatı boyunca sık sık yaşanılacak bir süreç olarak görülmeye başlanması gerekmektedir” dedi.
Akademik başarıyı etkileyen faktörler olabilir
Akademik muvaffakiyetin ve karnedeki notların çocuğun ya da gencin yaşı, ergenlik üzere yaş devirleri ya da birtakım hayat olaylarından etkilenebildiğini belirten Kahyaoğlu Çakmakcı, “Özellikle ergenlikteki gençlerin odağı yakın münasebetlere ve arkadaşlıklara kaydığı, ruhsal, fizikî ve duygusal değişimler yaşadıkları bir periyot olduğu için notlarında bazen önemli düşüşler görmek mümkün olabiliyor. Aile içi çatışmaların ve boşanmaların olduğu periyotlarda de akademik başarıda düşüşleri görmek mümkündür. Bu yüzden ders notları düşük olan çocukta birinci bakılacak konu, öncelikle bunun altında yatan sebepler olmalıdır. Bilhassa çocukta rastgele bir ruhsal ya da ruhsal sorun olup olmadığına bakılması gerekir” dedi.
Zayıf notlar kimi sıkıntıların işareti olabilir
Kahyaoğlu Çakmakcı, kimi çocukların çalıştığı halde başarılı olamamasının temelinde Dikkat Eksikliği ve Çok Hareketlilik Bozukluğu, özgül öğrenme zahmeti, düşük zeka seviyesi, dert bozuklukları ya da öbür ruhsal sıkıntıların bulunabileceğini söyledi.
Çocuğuma düzgün bir model olabildim mi?
Ebeveynlerin de karneden birtakım iletiler alması gerektiğini söyleyen Kahyaoğlu Çakmakcı, çocuğun pek çok şeyde olduğu üzere eğitimin kıymetini de ailesinden öğreneceğini belirterek “Karneyi elinize aldığınızda ‘Bu devir çocuğum ve ailem için neler yaptım?’ sorusunu kendinize sormayı unutmayın. ‘Çocuğuma güzel bir ebeveyn modeli olabildim mi? Kitap okumasını istedim ancak ben de ona eşlik ettim’ diyebiliyorsanız birinci adımı atmışsınız demektir. Çocuğunuz başarılı olmadaki içsel motivasyonunu sizden ve sizin edindiğiniz alışkanlıklardan kazanacaktır. Çocuk eğitimin değerini aileden öğrenir. Yalnızca ‘Ders çalış’ hatırlatması öğrenme tecrübesi olmadan tesirli olmayacaktır. Gelen karne, siz ebeveynlere neler öğretti ve ebeveyn olarak neleri daha âlâ ya da farklı yapabileceğinizi görmeniz için size fırsat verir. Her yeni devir aileler için yeni başlangıçların kapısını açar” diye konuştu.
“Zorlukları birlikte aşacağız” bildirisi verilmeli
Zayıf notlar bulunan karneyi değerlendirirken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Kahyaoğlu Çakmakcı, “Zayıf karneyi gördüğünüzde muhtemelen bunu evvelce iddia etmiş ve beklenen sebepleri de araştırmaya başlamışsınızdır. Sert yansılar vererek var olan haklarını elinden almak, oda cezası vermek üzere sistemler durumu yalnızca daha da kötüleştirir. Zayıf notlarını değerlendirmeden evvel âlâ gelen notlarının vurgusunu yapmak gerekir. Daha sonra var olan duruma üzülmek ve geçen vaktin yasını tutmak yerine eksik olduğu bahisleri belirleyip çalışarak, uğraş harcayarak ve çaba ederek başaracağını söylemek, hoş günlerin geleceğini ve bunu birlikte başaracağınızın vurgusunu yapmak değerli. Bu zorlukların üstesinden birlikte geleceğinizi söyleyebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.
Başarılı olduğu alanlarda takdir edilmeli
Çocuğun notları değerlendirilirken çocuğun başarılı olduğu derslerin ve güçlü olduğu alanların da vurgulanmasının değerli olduğunu belirten Kahyaoğlu Çakmakcı, çocuğun bu muvaffakiyetlerinin da takdir edilmesi ve bunların çok değerli olduğunun altının çizilmesi gerektiğini söyledi.
Karne ikramı, ödül odaklı çalışma biçimine sürükler
Karne ikramının çok bilindiği üzere çocuğu ödül odaklı bir çalışma biçimine sürüklediğine dikkat çeken Kahyaoğlu Çakmakcı, “Bu durum, her çok çalışıp uygun not aldığında bir ödül geleceği beklentisine sokar. Artık bu çocukların iş yaşantısını düşünün: Her çok uygun çalıştığında daha âlâ maaş ödeneceği hayalini kurar. Daima daha fazlasını isterken var olan imkanlarını da kaçıracaktır” ikazında bulundu.
Tatil değerli bir fırsat âlâ değerlendirilmeli
Tatil periyodunun tüm aile üyelerinin bir ortada vakit geçireceği değerli bir fırsat olduğunu belirten Kahyaoğlu Çakmakcı, “Tatiller aile üyeleriyle vakit geçirmek için çok güzel bir fırsattır. Tatilleri çocuklara aile üyeleriyle vakit geçirme, birlikte görmediğiniz yerleri görme ve kendilerini geliştirme vakti olarak tanıtabilirsiniz. Karnesi nasıl gelmiş olursa olsun çocuğun günlük rutini bozulmamalıdır ve yaşına uygun formda oyun oynamasına müsaade verilmelidir. Yoksun bırakmak yerine çocukla çokça vakit geçirilmelidir” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Hale A. Kahyaoğlu Çakmakcı, kelamlarını şöyle tamamladı: “Tatilde eğlenmeye ve birbirinizi daha çok sevmeye devam edebilirsiniz. Ebeveynler olarak çocuğunuzun zayıf yanlarını güçlendirmek için ne yapacağınızı düşünün, sonra çocukla hoş bir plan için hazırlıklara başlayın.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı