Empati hünerinin toplumsal bağlar ve toplumsal ahenk için kıymetli olduğunu belirten uzmanlar, empatinin çocuklar için kritik bir paha olduğunu söylüyor.
Çocuklara empati kazandırmanın, onların daha sağduyulu ve anlayışlı bireyler olmalarını sağlayacağını lisana getiren Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bebekler 2 yaşında oburlarının hislerini fark edebilirler, okul öncesi devirde ise bu maharet daha bariz hale gelir.” dedi. Çocukların empatiyi müşahede yoluyla öğrendiklerini söz eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, ebeveynlerin empatik davranışlarla model olmalarının kıymetine dikkat çekti ve his farkındalığı için drama, kitaplar ve oyunların tesirli araçlar olduğunu, okullarda empati odaklı programlar ve yardımlaşma projelerinin bu beceriyi geliştirebileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, empatinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu ve çocuklara empati kazandırmak için ipuçları paylaştı.
Empati kritik bir değer…
Bir kişinin kendini diğerinin yerine koyarak onun hislerini, niyetlerini ve tecrübelerini anlaması durumunun empati olduğunu lisana getiren Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Empati kurmak bireylerin karşısındakinin hislerine uygun bir halde cevap verebilmesini de sağlayacağı için insanları birbirine yaklaştırır, çatışmaları önler ve yardımlaşmayı teşvik eder.” dedi.
Karşımızdakinin yaşadığı zorluğu ya da sevinci kavrayabildiğimizde toplumsal ilgilerin derin ve manalı hale geleceğini, toplumsal ahengin da artacağını aktaran Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Empati, çocukların da toplumsal maharetlerini geliştirmeleri açısından kritik bir bedeldir. Çocuklara empati kazandırmak, onların daha sağduyulu ve anlayışlı bireyler olmalarına yardımcı olur.” biçiminde konuştu.
Çocuklar empatiyi müşahede yoluyla öğreniyor…
Çocuklarda empatinin bebeklik devrinde başladığını ve vakitle geliştiğini hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bebekler 2 yaşında oburlarının hislerini fark edebilirler, okul öncesi devirde ise bu marifet daha besbelli hale gelir. Okul çağında empati daha karmaşık hale gelir ve çocuklar diğerlerinin hislerini daha yeterli anlamaya başlarlar.” dedi.
Çocukların empatiyi müşahede yoluyla öğrendiklerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, şunları söyledi:
“Bu sebeple bakım verenlerin empatik davranışlar sergileyerek model olmaları ve de çocuklara his farkındalığı konusunda dayanak sağlıyor olmaları empati mahareti gelişimini sağlayacaktır. Çocuklarla hisler hakkında konuşmak, hem kendi hislerini fark etmelerine hem de diğerlerinin hislerini anlamalarına dayanak olacaktır. Empati, vakitle geliştirilen bir maharettir ve çocukları toplumsal ve duygusal manada daha güçlü bireyler yapar.”
Empati, çocukların hem toplumsal hem de duygusal olarak başarılı ve keyifli olmalarına yardımcı olur
Empati hünerinin, çocuğun toplumsal ve duygusal gelişimine birçok açıdan olumlu katkı sağladığını söz eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Empati, çocukların diğerlerinin hislerini anlamalarını ve onlara uygun reaksiyon verebilmelerini sağlayarak sağlıklı ilgiler kurmalarına takviye olur. Sağlıklı bağlantılar, çocukların özgüvenini artırır ve duygusal olarak daha sağlam olmalarını sağlar. Bunun yanı sıra empati çocukların duygusal farkındalık aracılığıyla tesirli bağlantı hünerleri geliştirmelerine ve çatışmaları çözmelerine de yardımcı olur. Özetle; empati mahareti çocukların hem toplumsal etraflarında hem de duygusal dünyalarında daha başarılı ve keyifli bireyler olmalarına yardımcı olur.” açıklamasını yaptı.
Çocuklarla hisler hakkında konuşulmalı
Çocuklara empati kazandırmak için yapılabileceklere değinen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öncelikle hisler hakkında bol konuşma yapmak, hisleri isimlendirmek çocuğun hem kendi hem de diğerlerinin hislerini tanımalarına yardımcı olacaktır. His farkındalığı için his kartları, kutu oyunları ve de kitaplar hem eğlenceli hem de öğretici kaynaklar olarak kullanılabilir. Bunların yanı sıra ebeveynlerin empatik davranışlar sergilemeleri, çocukların his ve kanılarını dikkatle dinlemeleri ve de paylaşmayı desteklemeleri epey kıymetlidir. Ayrıyeten, olaylara oburlarının bakış açısıyla bakmayı öğretmek ve duygusal olaylar üzerine birlikte düşünmek empati gelişimini takviyeler.”
Drama, çocuklara empati becerisi kazandırmak için değerli bir araç
Okullarda ise empati eğitiminin, toplumsal ve duygusal hünerleri geliştiren müfredat ve programlar aracılığıyla uygulanabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bu programlarla öğrencilerin hisleri tanımasını, oburlarının bakış açılarını anlamasını ve empati geliştirmesini desteklemek mümkün olacaktır. Örneğin drama, çocuklara marifet kazandırma açısında hayli değerlidir; öğrenciler bu sayede farklı karakterlerin yerlerine geçerek diğerlerinin his ve niyetlerini çarçabuk anlayabilirler. Drama üzere etkinliklere ek olarak okullarda yardımlaşma projeleri düzenleyerek de öğrencilerin diğerlerine yardım etmelerini ve gereksinim sahiplerinin hislerini anlamaları desteklenerek, empatiyi uygulamalı olarak öğrenmeleri sağlanabilir. Bu üzere prosedürler, öğrencilerin empatiyi öğrenmelerine ve toplumsal ilgilerde başarılı olmalarına yardımcı olur.” diyerek kelamlarını tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı