Kentte yaşayan nöro-çeşitli gençler için istihdam imkanları yaratılması gayesiyle kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Takviyeli İstihdam Ofisi, haziran ayından bu yana 17 gencin istihdam edilmesini sağladı. Büyükşehir aracılığıyla işe yerleşen gençlerden biri olan distoni hastası Fatih Mehmet Kuran, “İş bulamıyordum, kira ödemem gerekiyordu. Çok sıkıntı süreçlerden geçtim fakat umudumu kaybetmedim. Sonunda Takviyeli İstihdam Ofisi sayesinde bir iş buldum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, nöro-çeşitli gençleri iş gücü piyasasına yönlendirmeye devam ediyor. 24 Mayıs tarihinde kurulan Dayanaklı İstihdam Ofisi, patron ile nöro-çeşitli gençleri eşleştirerek istihdam imkanları yaratıyor. Bu kapsamda haziran ayından bu yana 17 genç çeşitli kesimlerde işe yerleştirildi. Takviyeli İstihdam Ofisi’nde vazife alan iş koçları, müracaat ve işe yerleşme sürecinde adaylara dayanakta bulunurken, çalışma sürecine ahenk konusunda da gençlerle iş birliği yapıyor. Afyonkarahisar’dan İzmir’e yerleşerek iş arayışına giren 28 yaşındaki Fatih Mehmet Kuran’ın yolu da 7 ay evvel Dayanaklı İstihdam Ofisi ile kesişti. Kasların istemsiz olarak kasıldığı ve hareket bozukluğuna yol açan distoni hastası Kuran, geçimini sağlamak için iş arayışına girdi. Takviyeli İstihdam Ofisi aracılığıyla bir markette işe başlayan Kuran, 7 aydır reyon vazifelisi ve kasiyer olarak çalışıyor. İş arama sürecinde zorlansa da umudunu kaybetmediğini belirten Kuran, emsal öyküsü olan gençleri Dayanaklı İstihdam Ofisi’ne çağırıyor.

“İş koçlarımın takviyesi devam ediyor”
İşe yerleşme sürecini anlatan Fatih Mehmet Kuran, distoni rahatsızlığı nedeniyle ellerinde titremeler olduğunu ve ince motor hüneri gerektiren işleri yaparken zorlandığını aktardı. Kendi ayakları üzerinde durmak için tek başına Afyonkarahisar’dan İzmir’e taşındığını ve iş arama sürecindeyken Dayanaklı İstihdam Ofisi’ni toplumsal medyada gördüğünü söyleyen Kuran, “Araştırma yapıp Takviyeli İstihdam Ofisi’ne geldim ve iş koçları tarafından çok hoş karşılandım. Bana hangi alanlarda çalışabileceğimi, daha evvel nerelerde çalıştığımı sordular. Bunların sonucunda bana iş buldular. Birlikte müracaat ettik, birlikte görüşme yaptık. Yalnızca işi bulup ortadan çekilmediler. Dayanakları hala devam ediyor. Şu anda bir zincir markette reyon vazifelisi ve kasiyer olarak çalışıyorum. İşimi severek yapıyorum. Ellerimdeki titreme nedeniyle işi biraz geç yapıyorum lakin patronum benden mutlu. Uğraş ediyorum ve bu biçimde 7 aydır çalışmaya devam ediyorum. İş koçlarımın da takviyesi ile süreç çok hoş gidiyor” sözlerini kullandı.

“Umudumu kaybetmedim”
Kendi kıssasından örnek vererek gençlere teklifte bulunan Kuran, “Engelli arkadaşlarımızın kendini yalnız hissetmemesini, buraya gelip buradaki iş koçlarıyla tanışmasını öneririm. Meskende tek başına, dört duvar ortasında vakit geçirmelerini önermem. Engelliyiz, iş bularak özgürlüğümüze kavuşuyoruz. Bir iş bulmak bize maddi ve manevi manada takviye oluyor. Ben Afyonkarahisar’dan buraya geldiğimde hiçbir yeri bilmiyordum. Etrafım yoktu. Titreyen ellerimle kimse bana iş vermez diye düşündüm. Ruhsal olarak zahmetli bir süreç geçirmiştim. İş bulamıyordum, kira ödemem gerekiyordu. Çok sıkıntı süreçlerden geçtim lakin umudumu kaybetmedim. Araştırmalar yaptım. Sonunda Takviyeli İstihdam Ofisi sayesinde bir iş buldum. Takviyesi ile benim yanımda olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve iş koçlarına teşekkür ederim” kelamlarına yer verdi.   

Türkiye’de yaygınlaştırmayı planlıyorlar
Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü Özel Eğitim Uzmanı ve İş Koçu Büşra Alpayım ise Dayanaklı İstihdam Ofisi’nin nasıl çalıştığını aktardı. Nöro-çeşitlileri iş gücüne katabilmeyi, onlara iş koçu takviyesi vererek Takviyeli İstihdam Programı’nı Türkiye’de yayınlaştırmayı amaçladıklarını kaydeden Alpayım, “Kişiler bize müracaatta bulunduktan sonra birinci evvel mesleksel kariyer tahlili yapıyoruz. Görüşmeler birkaç kere yapılıyor. Müracaat yapanın ailesiyle, okuluyla, eski öğretmenleriyle görüşmeler sağlayarak dal belirliyoruz. Bir yandan da patronlarla görüşmeler yaparak iş arıyoruz. Başvuran bireylerle iş ilanlarını eşleştirerek iş eşleşmesi sağlıyoruz. Tahlil prosedürlerimiz yüzde 90 ve üstü sonuç verdiğinde bireyi işe yönlendiriyoruz. İşe müracaat sürecinde, çalışma sürecinde ve takip süreçlerinde de onların yanındayız. Yalnızca işe yönlendirip onları bırakmıyoruz. Dayanağa gereksinimleri olan her durumda devreye giriyoruz. Şimdiye dek nöro çeşitli ve farklı mani kümelerinden 200’ü aşkın müracaatımız mevcut ve 17 kişi çeşitli bölümlerde istihdam edildi. Birçok gence dokunuyoruz ve her gence farklı hizmet veriyoruz. Fatih Mehmet Kuran da bütün süreçlerden yararlanmış bir danışanımız oldu” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı