Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Buket Bozkurt’un yürütücülüğünü yaptığı “Endemik Verbascum nihatgoekyigitii bitkisinin LC-Q-TOF/MS yoluyla kimyasal profilinin belirlenmesi ve biyolojik aktivite potansiyeli açısından incelenmesi” başlıklı proje TÜBİTAK-1002/A kapsamında takviye almaya hak kazandı.

         Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje yürütücüsü Prof. Dr. Buket Bozkurt’u ve grubunu tebrik etti. Rektör Prof. Dr. Budak, “Tam kurumsal akreditasyona sahip, öğrenci odaklılıkta ödüllü, sıhhat temalı,  öncü araştırma üniversitemizde oluşturduğumuz örnek bilim üretme ekosistemimiz bünyesinde misyon yapan araştırmacılarımızın yürütücülüğünü yaptığı nitelikli projeler ulusal ve memleketler arası kurum ve kuruluşlardan takviye görmeye devam ediyor. Mensuplarımızla birlikte üniversitemizi daha düzgüne taşımak, yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada tercih edilen, örnek gösterilen bir üniversite olmak için var gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz. TÜBİTAK’ın tüm programlarında önder pozisyonda bulunuyoruz. TÜBİTAK-1002/A programı kapsamında projesi desteklenen öğretim üyemizi ve grubunu kutluyor, muvaffakiyetlerinin devamını diliyorum” dedi.

         Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Buket Bozkurt, “2016 yılında yeni bir tıp olarak literatüre kazandırılan ve üzerinde şimdi hiç bir fitokimyasal ve biyolojik aktivite çalışması yapılmamış olan, Hakkâri Yüksekova ilçesi Dağlıca lokasyonunda yayılış gösteren endemik bir bitki olan Verbascum nihatgoekyigitii Karavel,  Çıngay sp. nov (Sect. Bothrosperma Murb.) çeşidi çalışma malzemesi olarak seçilmiştir. Bitkiden hazırlanan ekstrelerin fenolik bileşenlerinin ve major sekonder metabolitleri ortasında yer alan iridoitlerinin LC-Q-TOF/MS prosedürüyle araştırılması, birtakım standart hususlar üzerinden ölçü tayininin yapılması, antioksidan aktivite (DPPH, troloks muadili antioksidan kapasite (TEAC), demir (III) iyonu indirgeyici antioksidan güç usulü (FRAP) ,Cu (II) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite tayini (CUPRAC), total antioksidan kapasite (TAC) ve metal şelatlama gücü) ve çeşitli enzim tiplerine karşı (tirozinaz, α-amilaz, α-glukozidaz, asetilkolinesteraz ve butirilkolinesteraz inhibitör aktivite) tesirinin belirlenerek in vitro biyolojik aktivite potansiyelinin ortaya konulması hedeflenmiştir” diye konuştu.

EÜ Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Buket Bozkurt’un yürütücülüğünü yaptığı projede, EÜ Merkezi Araştırma Test ve Tahlil Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MATAL) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zinar Pınar Gümüş,  EÜ Eczacılık Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Memduha Zeynep Soysal, Hakkâri Üniversitesi Yüksekova Meslek Yüksekokulu Dr. öğretim üyesi Muzaffer Mükemre misyon alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı