Hyundai, IONIQ 6 modeliyle P3 Şarj Endeksi 2024’te öne çıkarak elektrikli arabalarındaki şarj alt yapısı ve verimlilik konusunda büyük bir muvaffakiyet gösterdi.

Bu endekste genel olarak ikinci sırada yer alan IONIQ 6, “Premium” kategorisinde de birinci oldu. IONIQ 6, 800 Volt teknolojisi sayesinde yüzde 100 elektrikli arabalar ortasında fark yaratırken tıpkı vakitte üstün aerodinamik dizaynıyla da epey düşük tüketimler sergiliyor. Ultra süratli şarj yeteneklerini göstererek yalnızca 20 dakikada etkileyici bir halde 346 km menzile ulaşan IONIQ 6, böylece kullanıcılar için bilhassa uzun periyodik seyahatlerde kâfi enerjiyi 

ADAC Ecotest’te 15,5 kWh’lik düşük bir tüketim kıymeti kaydederek fevkalâde güç verimliliği sergileyen IONIQ 6, böylelikle Hyundai’nin güç aktarma teknolojisinin gelişmişliğini bir sefer daha doğruladı. Savlı 0,21’lik sürtünme katsayısıyla bu sonuçlara ulaşan IONIQ 6, son derece aerodinamik tasarımı sayesinde de test edilen tüm modeller ortasında en verimli araç olarak öne çıktı. 

“P3 Şarj Endeksi”, elektrikli araçların çoklukla azamî süratte şarj olduğu yüzde 10 ile yüzde 80 ortasındaki şarj durumunda (SoC) şarj davranışını mercek altına alıyor. Endeks, ADAC Ecotest’te ölçülen gerçek tüketimi hesaba katarak, süratli bir şarj istasyonunda 10 ve 20 dakikalık aralıklarla kaç kilometre gerçek menzilin şarj edilebileceğini kıymetlendiriyor. Bu testler esnasında, 20 dakikalık şarj ile 346 km’lik bir menzil elde eden IONIQ 6, böylece eksiksiz bir sonuca imzasını atarken tıpkı vakitte 10 dakikalık testte de güzel bir performans göstererek 234 km’ye ulaştı. Hyundai Motor Grubu’nun 800V mimarili E-GMP platformu sayesinde, 235 kW’nin üzerinde bir şarj pahasına ulaşan araba, ortalama olarak da 193 kW üzere bir kapasitede şarj edildi. 

P3 Şarj Endeksi

Almanya merkezli P3 Group tarafından 2019 yılında geliştirilen P3 Şarj Endeksi (P3CI), EV’lerin şarj performansını karşılaştırmak için bir kıyaslama standardı vazifesi görüyor. Avrupa’da birinci kere sunulan Çin modelleri de dahil olmak üzere, “premium” ve “lüks” kategorilerine ayrılmış 22 adet büsbütün elektrikli aracı tahlil eden P3, böylece modellerin gerçek şarj suratını resmi olarak tüketicilerle paylaşıyor. Kilowatt (kW) cinsinden tipik şarj gücü karşılaştırmaları yerine, P3CI araç tüketim datalarını ve şarj eğrilerini kullanarak menzili kilometre cinsinden hesaplıyor ve aracı yine şarj etmek için gereken süreyi en ayrıntılı biçimde kayıt altına alıyor. P3CI, 20 dakikadaki gerçek şarj menzilinin 300 kilometrelik bir parametreye oranından türetiliyor ve ülkü kıymeti de 1,0 olarak veriliyor. Bu da 20 dakikada 300 kilometrelik gerçek bir menzile karşılık geliyor.

Hyundai IONIQ 6, 1930’ların dizaynından esinlenerek teknolojik yenilikleri günümüz modellerine en çağdaş bir halde uyarlıyor. Seri üretim bir araba için 0.21 cd üzere dünyanın en düşük sürtünme katsayılarından birine sahip olan IONIQ 6, güç tüketiminde de büyük bir avantaj sağlıyor. Hem iç hem de dış yerde sürdürülebilir materyallerin kullanımı ise Hyundai’nin etrafa karşı sorumluluğunu vurguluyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı