İdrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten VM Medical Park Gebze Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cavide Ali, “Öksürürken, hapşırırken, gülerken idrar kaçırmak olağan bir durum değildir. İdrar kaçırmanın bir tedavisinin olduğu, bundan çekinmenin yalnızca hayat kalitemizi azaltacağı unutulmamalıdır” dedi.
VM Medical Park Gebze Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cavide Ali, idrar kaçırma konusunda açıklamalarda bulundu. İdrar kaçırmanın olağan doğum yapmış her bayanda gerek ilerleyen yaşlarda gerekse çok daha genç yaşlarda görülebilecek bir sıhhat sorunu olduğunu işaret eden Op. Dr. Cavide Ali, “Özellikle genç hastalar idrar kaçırmadan utanmaları nedeniyle, ileri yaştaki hastalar ise yaşları gereği idrar kaçırmanın olağan olabileceğini düşünmeleri nedeniyle hayat konforları büsbütün bozulana kadar tabibe başvurmaktan kaçınıyor” halinde konuştu.
ÖKSÜRÜRKEN İDRAR KAÇIRMA GÖRÜLEBİLİR
Hangi durumların idrar kaçırma hastalığı belirtileri olduğuna değinen Op. Dr. Ali, “Öksürürken, hapşırırken, gülerken idrar kaçırmak olağan bir durum değildir. Geceleri daima tuvalete gitmek, artık uyku uyuyamayacak üzere olmak da olağan değildir. Doğumdan yaklaşık 6 ay- 1 yıl sonrasında idrar kaçırmak, muayene edilmesi gereken bir durumdur. Biz hastanemizde hastalarımıza Türkiye’de sayılı merkezde gerçekleştirilen ‘pelvik taban ultrasonunu’ uygulayarak yapılacak sürece karar verebiliyoruz. Bu ultrason tekniğiyle hastamızın bazen söylemekten çekindiği şikayetlere bile çok kolay teşhis koyup tedavi planlayabiliyoruz” dedi.
PELVİK TABAN ULTRASONU
Pelvik taban ultrasonu hakkında bilgi veren Op. Dr. Ali, “Pelvik tabanla ilgili şikâyetler öteki problemlerle birlikte kıymetlendirilmesi gereken şikâyetler oldukları için kıymetlendirme sonrası idrar torbası sarkmaları, bağırsak sarkmaları, vajinada bolluk, alakada ses gelmesi üzere şikâyeti olan hastalarımızı da gözden kaçırmayıp, pelvik taban ultrasonu ile muayenelerini tamamladıktan sonra tedavilerini gerçekleştirebiliyoruz. Tüm bu şikâyetlerin tahlillerinin gecikmesinin en temel sebepleri bunlardan kimseye bahsedememe, utanma ve çekinmedir. Bu bahiste farkındalığı artırmak ve tahlil yollarını toplumla paylaşmak çok değerlidir. İdrar kaçırma çeşitli nedenlere bağlı gelişebilir. Yaşlanma, doğum, obezite, pelvik kas zayıflığı üzere faktörler bu durumu tetikleyebilir” sözlerini kullandı.
MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN
İdrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söz eden Op. Dr. Ali, şu bilgileri paylaştı:
“İdrar kaçırmanın bir tedavisinin olduğu, bundan çekinmenin yalnızca hayat kalitemizi azaltacağı unutulmamalıdır. Bu şikâyetler için yapılan operasyonda bir yama, bir örtü kullanarak idrar yolunun altında duran kas katmanını taklit ediyoruz. Süreç çok kısa bir süreç olup, hastalarımız sonraki gün taburcu olabilir. Bir sonraki gün de günlük hayatlarına ve iş hayatına dönebilirler. İdrar kaçırma şikâyeti toplumda çok yaygın görülen bir şikâyet, kısa bir süreç sonrasında tahlile ulaşabilecek bir durum. Bu yüzden şikâyetlerimizi ertelememeli ve kesinlikle bayan hastalıkları ve doğum uzmanı doktorumuza başvurmalıyız.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı