Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Körfez ilçesi Mimar Sinan Mahallesi’nde toplamda 44 kilometre uzunluğunda yeni altyapı sınırı inşa ederek bölgenin içme suyu, atık su ve yağmur suyu sistemlerini modernize ediyor.

ESKİ ALTYAPI YERİNİ ÇAĞDAŞ SİSTEMLERE BIRAKIYOR
İSU Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği bu çalışma ile Mimar Sinan Mahallesi’nde bulunan mevcut içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu çizgilerinin kullanım ömrünü tamamlaması ve artan nüfusun gereksinimlerini karşılamakta yetersiz kalması üzere nedenlerle bölgede yer alan eski ve sık arıza veren altyapı sınırları, geniş çaplı ve çağdaş altyapı çizgileriyle değiştiriliyor. İSU’nun gerçekleştirdiği bu kapsamlı çalışma sayesinde hem su kayıp-kaçak oranı azaltılacak hem de arıza nedeniyle yaşanan su kesintilerin önüne geçilecek. Ayrıyeten çağdaş yağmur suyu sınırlarının inşasıyla su birikintilerinin önüne geçilmesi ve taşkın risklerinin minimize edilmesi hedefleniyor.

44 KİLOMETRELİK ÇAĞDAŞ ALTYAPI ÇALIŞMASI
Proje kapsamında, içme suyu, atık su ve yağmur suyu sınırlarını içeren kapsamlı bir altyapı çalışması gerçekleştirilecek. Çalışma kapsamında toplam 21.550 metre uzunluğunda içme suyu çizgisi inşa edilecek olup bu çizginin 21.345 metresi 100 ile 600 mm ortasında değişen çaplara sahip duktil borularla, kalan 205 metresi ise 150 ile 800 mm çaplarındaki çelik borularla tamamlanacak. Bunun yanında toplam 18.190 metre uzunluğunda atık su altyapı sınırı inşa edilecek. Çalışma kapsamında, 1.200 mm çapında çelik borularla 60 metre yatay sondaj yapılacak, 300 ile 400 mm ortasında değişen çaplara sahip betonarme borular kullanılarak 16.200 metre atık su çizgisi, 600 mm çapındaki çelik borularla ise 1.930 metre atık su basma sınırı inşa edilecek. Yağmur suyu sınırı çalışmaları kapsamında ise 400 ile 1.000 mm ortasında değişen çaplara sahip betonarme borularla toplam 4.420 metre yağmur suyu çizgisi inşa edilecek.

ÇALIŞMALAR HALKIN GÜNLÜK HAYATINI EN AZ ETKİLEYECEK BİÇİMDE PLANLANIYOR
Çalışmalar nedeniyle yaşanan mümkün su kesintileri ve öteki aksiliklerin bölge halkını en az seviyede etkilemesi için çalışmalarının gerçekleştirildiği mahallenin beş farklı bölgeye ayrılmasıyla yürütülen bu kapsamlı altyapı yatırımı, İSU’nun Kocaeli genelinde gerçekleştirdiği, kentin altyapısını çağdaş ve sağlam hale getirme vizyonunun bir modülü olarak dikkat çekiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı