İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için tarihinin en büyük yatırımlarından birini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez taban tarama çalışmalarına devam ediyor. 1 ayı aşkın süreçte 60 bin ton gereç çıkarıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için yaptığı taban tarama çalışmaları tüm süratiyle devam ediyor. Bostanlı açıklarının akabinde Çiğli açıklarına demir atan tarama gemisi 7 gün 24 saat durmaksızın taban taramaya devam ediyor. Haziran ayına kadar birinci etapta 700 bin metreküp çamur çıkarılacak. İZSU Genel Müdürlüğü’nün üstlendiği çalışmalarda 1 ayda 60 bin ton çamur çıkarıldı.
55 gemiye tekabül ediyor
İzmir Körfezi’ndeki tarama ve paklık faaliyetleri hakkında bilgi veren yüklenici firma DGN Denizcilik’te misyonlu inşaat mühendisi Kadir Ortalı, “Yaklaşık bir aydır Körfez’in kuzey aksında taban tarama çalışmalarına devam ediyoruz. Buraya geldiğimizde suyun derinliği 0 metreden yaklaşık 3.5 metreye kadar gidiyordu. Karaya yanlışsız ilerleyerek gayemiz tabanı 200 metre genişlik 4-4 buçuk metre derinliğe çıkarmak. Karaya hakikat gitgide artık su derinliği yok oluyor. Flamingoların olduğu noktada kuşlar yuva yapabilecek pozisyonda. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 60 bin ton materyal çıkardık. Bu da 55 gemiye tekabül ediyor. Şu an karaya uzak olduğumuz için yalnızca tabanda çamur görüyoruz. Karaya yaklaştıkça çeşitli evsel atık materyallerini de görüp temizleyeceğiz” dedi.
Amacımız yaşanabilir bir Körfez bırakmak
İzmir’deki nüfus arttıkça kirlenme oranının da arttığını belirten Ortalı, “Bizler burada 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Haziran ayına kadar 700 bin metreküp malzemeyi çıkaracağız. Daha evvelki tarama çalışmaları sırasında aklınıza gelebilecek her şeyi Körfez’de gördük. Bunlar otomobil lastiği, bebek bezi, poşet, şişe ambalaj üzere gereçler. Bu gereçler ya derelerden Körfez’e geliyor ya da denize atılıyor. Ben de İzmirli bir vatandaş olarak İzmirlilere sesleniyorum. İnorganik unsurları lütfen denize atmayın, derelere atmayın. Bizim gayemiz gelecek jenerasyonlara pak ve yaşanabilir bir Körfez bırakmak. Sizlerden de tıpkı çabası bekliyoruz” diye konuştu.
Canla başla çalışmaya devam edeceğiz
Körfez taban tarama çalışmalarında makine teknisyeni olarak çalışan ve gece gündüz teknede tarama faaliyetlerinin aksamaması için uğraşan Recep Işıldak ise “Arkadaşlarımla vardiyalı olarak çalışıyorum. Geminin beyni makine kısmı, o yüzden burada bir aksama olmaması için bizler geceleri de burada kalarak çalışmalara katılıyoruz. Arıza olursa çalışmalar durur. İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için canla başla çalışmaya devam edeceğiz” biçiminde konuştu.
Akıntı suratı artacak, kirlilik azalacak
Körfez’deki tarama çalışmaları iki etapta yürütülecek. Birinci 180 günde acil olarak toplam 700 bin metreküp tarama yapılacak ve 440 milyon liraya mal olacak.
Bu taramanın akabinde yapılacak ikinci etapta 1 milyon 800 bin metreküp taban çamurunun taranması için ise 2025 yılında ihaleye çıkılacak. Böylelikle İZSU Genel Müdürlüğü İzmir Körfezi’nde 2 milyon 500 bin metreküplük taban taraması gerçekleştirecek.
Körfez ve dere ağzı tarama çalışmaları, Körfez’deki su kalitesini artıracak ve 20 santimetre derinliklere inen körfezin karasallaşan noktalarındaki taban tarama materyalinin alınması ile körfezin akıntı suratı artacak ve kirliliği azalacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı