Anadolu müziğini dünyaya tanıtan caz sanatkarı Okay Pak, kendi yaptığı ve müziklerinde kullandığı 21 enstrümanı Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’ne bağışladı. Okay Pak, stant açılışının yapıldığı gecede Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol, Bulut Gülen ve Kağan Yıldız ile birlikte harika bir konser de verdi.

 

Geçmişten günümüze yüzlerce enstrümanın bulunduğu Nilüfer Belediyesi Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi, her geçen gün koleksiyonunu büyütüyor. Caz müziğinin duayenlerinden Okay Pak, kendi yaptığı ve müziklerinde kullandığı 21 enstrümanı müzeye bağışladı. Birebir vakitte Osmanlı devri imali tarihi bir piyano ile özel üretim bir çeng de müzeye kazandırıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, eşi Nuray Özdemir, Belediye Lider Yardımcısı Okan Şahin ile Zerrin Güleş, Bursa Büyükşehir Lider Vekili Mehmet Aydın Saldız açılış öncesi müzenin küratörü, bestekar ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol ile müzeyi gezdi.

Gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Nilüfer’in kültürüyle, sanatıyla bambaşka bir kent olduğuna vurgu yaptı. Lider Şadi Özdemir, 2021 yılında açılan müzeye Sanlıkol ailesinin verdiği emeklerden ötürü teşekkür ederek, “Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol’un dünyanın birçok yerinden getirdiği yapıtları burada sergiliyoruz. Müzemize yeni enstrümanlar da eklenmeye devam ediyor. Sanatçı Okay Pak, 21 enstrümanını da bağışladı. Kendisine de teşekkür ederiz” dedi. Lider Şadi Özdemir, müzenin büyümesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

 

MÜZEYE TARİHİ BİR PİYANO VE ÖZEL ÜRETİM ÇENG DE EKLENDİ

Müzenin proje yöneticisi ve küratörü Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol da, ana koleksiyonun babası Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol’a ilişkin olduğunu hatırlattı. O dönem Nilüfer Belediye Başkanı olan Mustafa Bozbey ile müzenin oluşumu için yola çıktıklarını söz eden Sanlıkol, “Biz vakit zaman buraya eklemeler de yapıyoruz. Bunun yanı sıra bizi arayıp değerli yapıtlarını bağışlayanlar da var. Nafia Eser Teker de tarihi bir piyano armağan etti. Türkiye tarihine ışık tutan bir enstrüman” dedi. Müzeye, özel üretim bir çengin de kazandırıldığını lisana getiren Sanlıkol, “Ceng sazı, eski bir Osmanlı arpi. O vakitler yaygın bir saz. Birebir vakitte hocam olan Robert Labaree’ye ilişkin enstrüman da müzemizde yerini aldı” diye konuştu.

 

“BABAM, DAİMA YAŞAMASINI İSTERDİ”

Mehmet Ali Sanlıkol, sanatçı Okay Temiz’in de enstrümanlarının da müzeye kazandırıldığını belirterek şöyle konuştu: “Okay Temiz’i, Türk sinemalarında ben kendisini tanımadan onun müziklerini duydum. Aklıma kazınmış. Sonradan öğrendim. Sonradan Okay abi ile birlikte birçok konser de yaptık.”

3-4 ay evvel gazetede Okay Temiz’in bir röportajını gördüğünü ve enstrümanlarını sergileyeceği bir müze arayışı içinde olduğunu öğrendiğini anlatan Sanlıkol, “Ben de bunun üzerine çabucak aradım. Biz bundan gurur duyarız. Babamın vizyonu da bu türlü bir vizyondu. Buranın daima yaşaması isterdi” dedi.

Sanatçı Okay Pak ise konuşmasında kendisi için çok özel ve keyifli bir gün olduğunu söyledi. Nilüfer Belediyesi’nin örnek bir belediye olduğuna vurgu yapan Pak, belediyeye takviyeleri için teşekkür etti.

 

AÇILIŞA ÖZEL KONSER

Konuşmaların akabinde Okay Pak açılışa özel bir konser verdi. Temiz’e piyano ve vokalde, bestekar ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Ali Sanlıkol, trombonda Bulut Gülen ve akustik basta Kağan Yıldız’ın eşlik ettiği harika bir konser verdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı