Türkiye’de birinci sefer bir üniversitede sunulacak olan SAS Data Bilimi eğitim programı, bilgi bilimi eğitiminin demokratikleşmesine katkı sağlayan bir teşebbüs olarak öne çıkıyor. Eğitim, geleceğin öne çıkan mesleklerinden olan bilgi bilimine yatırım yaparak, öğrencilere kıymet katmayı ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyor. 

Teknoloji ve yapay zekanın gelecekte kimi meslekleri ortadan kaldıracağı konuşulmaya devam ediliyor. Kimi mesleklerde çalışan sayısı giderek azalacak, birçok çalışma alanı yok olacak lakin yapay zekâ ve data bilimi alanında mesleklere talep giderek artacak. Birçok çalışanın da bu değişime ayak uydurması, kendilerini data bilimi ve yapay zekâ okuryazarlığı gibisi alanlarda geliştirmesi gerekecek. Dünya Ekonomik Forumu’nun “Geleceğin Meslekleri (The Future of Jobs) 2025” raporuna nazaran, gelecek yıllarda bulut bilişim, büyük bilgi üzere alanlar öne çıkacak. Büyük Data Uzmanı, Data Çözümleyici ve Data Bilimcileri, Yapay Zekâ ve Makine Tahsili Uzmanı, Dijital Dönüşüm Uzmanı, Yazılım ve Uygulama Geliştiricileri Data tabanı ve Ağ Uzmanlarına talep artacak. Sektördeki yeni gereksinimlerin ışığında, geleceğe yönelik eğitim misyonu ile İstinye Üniversitesi, dünya analitik lideri SAS ile veri bilimi alanında manalı bir çalışmaya ortak oluyor.

SAS ve İstinye Üniversitesi iş birliği Türkiye’de bir unsur imza atıyor

Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyan İSÜ-SAS Data Bilimi Eğitimi, bilgi bilimi eğitiminin ulaşılabilirliğine ve demokratikleşmesine katkı sağlayan bir teşebbüs olarak öne çıkıyor. İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, eğitim programı lansmanında, “İnsani kozmik kıymetleri gözeterek bu kıymetler için yapay zekâ ve bilgi biliminin kullanımını önceliyoruz.” kelamlarıyla iş birliğinin toplumsal sorumluluk alanındaki tesirini vurguladı. Eğitim programı, iştirakçilere istatistiksel tahlillerden yapay zekâ ve makine tahsiline kadar geniş bir analitik yelpaze sağlayacak. İstinye Üniversitesi ve SAS’ın vizyonu doğrultusunda topluma katkıyı ve insani pahaları önceliklendirerek yapay zekâ ve bilgi bilimindeki gelişmeleri yönlendirmek, eğitim programının odak noktaları ortasında yer alıyor. 

Veri Bilimi Eğitim programı Şubat’ta başlıyor

Başlangıç eğitimi halinde tasarlanan İSÜ-SAS Data Bilimi Eğitimi, Şubat’ta başlayacak. İştirakçilerden üç ay içerisinde eğitimleri tamamlaması beklenecek ve eğitim sonunda “İSÜ-SAS İştirak Sertifikası” verilecek. Eğitim programına kayıt için katılımcıların, İstinye Üniversitesi Daima Eğitim Merkezi web sitesinde “SAS Data Bilimi Eğitimi” başlığı altındaki kayıt formunu doldurmaları gerekmektedir. Eğitimler mühlet sınırlaması olmaksızın öğrenci talebi ve akademik takvime nazaran devam edecek; talep olması halinde ikinci bir modül ile bir üst düzey eğitim hizmeti verilecek. İstinye Üniversitesi, öğrencilere ve genç profesyonellere SAS, “e-learning” platformları aracılığıyla online olarak erişim kolaylığı sağlayarak geniş kapsamlı eğitim imkânları sunmayı planlıyor. Eğitim lisanının İngilizce olması, öğrencilerin memleketler arası alanda da rekabet edebilmesini sağlıyor. SAS ve İstinye Üniversitesi’nin paydaşlığı, global pazara uygun yetkinlikler geliştirerek, kişisel gelişimden sektörel büyümeye uzanan bir vizyonla, geleceğin data bilimcilerini yetiştirme misyonunu taşıyor. 

“Veri bilimi okuryazarlığı, yakın gelecekte okuryazarlık kadar kritik bir marifet olacak” 

SAS açısından bu çalışma bilgi bilimi alanında SAS tahlillerini kullanabilen bireylerin sayısını artırarak stratejik bir yatırım olarak konumlanıyor. İstinye Üniversitesi ise teknoloji odaklı eğitim anlayışını güçlendirerek yenilikçi ve talep gören alanlarda uzman mezunlar yetiştirmeyi hedefliyor. İş birliği kapsamında, data bilimi eğitimine olan talebin yaygınlaşması bekleniyor. SAS Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Eğitim Hizmetleri Kıdemli Yöneticisi Glyn Townsend “Veri bilimi okuryazarlığı yakın gelecekte okuryazarlık kadar kritik bir maharet olacak” bilgi bilimi alanındaki sektörel muhtaçlığı vurguladı. Ayrıyeten, bu çalışma sırf Türkiye ile sonlu kalmayıp, bölgesel ölçekte daha geniş bir kitleye ulaşmayı ve farklı eğitim iş birlikleri geliştirmeyi hedefliyor. Uzun vadede, bu teşebbüs analitik marifetlere sahip bireylerin iş dünyasında güçlü bir başlangıç yapmalarını sağlayarak sektörel gelişime de katkı sağlayacak.

Lansman etkinliğinde iş birliği ve bilgi bilimi konuşuldu

15 Ocak Çarşamba günü İstinye Üniversitesi Vadi İstanbul Kampüsü’nde gerçekleşen lansman etkinliğinde eğitim programının tüm ayrıntıları paylaşılırken, Orta Doğu, Afrika ve Türkiye Eğitim Hizmetleri ve Akademik Programlar Kıdemli Yöneticisi Glyn Townsend, SAS’ın sunduğu yenilikçi eğitim tahlilleri ve analitik uygulamalara dair bir sunum yaptı. Tanıtım toplantısında Dr. Yasemin Yücel Karasu moderatörlüğünde bir panel de gerçekleştirildi. Aktiflikte İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri, SAS Eğitim Hizmetleri ve Akademik Program Kıdemli Yöneticisi Glyn Townsend soruları yanıtladı. 

“Veri bilimi, ülkelerin ekonomik ve sektörel dönüşümleri için itici bir güç”

SAS Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Rasim Eğri, “Veri bilimi, sırf bireylerin meslek seyahatini şekillendiren bir alan değil, tıpkı vakitte ülkelerin ekonomik büyümeleri ve sektörel dönüşümleri için de itici bir güç. İstinye Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, analitik hünerlere sahip bireyler yetiştirerek hem gençlere paha katacak hem de geleceğin mesleklerine yatırım yapmamızı sağlayacak. SAS olarak, eğitimde erişilebilirlik ve yenilikçiliği önceliklendirmeye devam ediyoruz” tabirlerini kullandı. 

“Sektördeki şimdiki gereksinimlere uygun bilgi ve maharetlerle donatılmış nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyoruz.”

İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, “Veri tahlili eğitimi, İstinye Üniversitesi’nin bilhassa dijitalleşme gayelerine direkt katkı sağlamaktadır. Bilgi bilimi ve yapay zekâ bölümü her yıl yaklaşık %30’un üzerinde bir büyüme göstermektedir ve bu büyüme öngörülere nazaran önümüzdeki beş yılda da devam edecektir. Bu bağlamda, eğitim, bilgi tahlili ve yapay zekâ alanlarında nitelikli uzmanlar yetiştirmek, üniversitemizin öğrencilerinin bölümdeki bu talebe cevap verebilmesine imkan tanıyacaktır. Bölümdeki şimdiki gereksinimlere uygun bilgi ve hünerlerle donatılmış nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyoruz.” açıklamasında bulundu. 

SAS’ın data bilimi uzmanlığı ile İstinye Üniversitesi’nin yenilikçi ve dataya dayalı yaklaşımı bir ortaya gelerek eğitim programında güçlü bir temel oluşturdu. SAS ve İstinye Üniversitesi, eğitimde erişilebilirlik, kalite ve yenilikçiliği ön planda tutarak, gelecek için güçlü bir yatırım yapmayı amaçlıyor. Bu iş birliği, geleceğin data odaklı başkanlarını yetiştirme yolunda kıymetli bir adım niteliği taşıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı