Mobil aygıtlar iş verimliliği için vazgeçilmez araçlar haline geldi ve taşınabilir güvenlik her zamankinden daha kıymetli. Hassas şirket bilgilerine erişimden hareket halindeyken bağlantıları yönetmeye kadar çalışanlar irtibatta ve verimli kalmak için akıllı telefonlarına ve tabletlerine ne kadar güveniyor. Siber güvenlik şirketi ESET, “Önce Önleme” stratejisine dayanarak taşınabilir güvenlik ile ilgili hem şirketlerin hem de kullanıcıların dikkat etmesi gerekenlere dikkat çekti. 

 

Mobil aygıtlar yeni güvenlik zorluklarını da beraberinde getiriyor. İşletmeler için taşınabilir aygıtlar aracılığıyla bilgi ihlalleri, kimlik avı akınları ve berbat gayeli yazılım bulaşma riski kıymetli zira taşınabilir aygıt kullanımının artmasıyla birlikte atak yüzeyi değerli ölçüde genişliyor. ESET H1 2024 Tehdit Raporu, taşınabilir  sorunları Android finansal berbat emelli yazılımlar, derin uydurma dolandırıcılık için yüz tanıma datalarını çalan tehditler ve kimlik avı dolandırıcılıklarından örnekler vererek ortaya koyuyor.

Tehditler artarken tahlilleri de gözden kaçırmamız gerekiyor: Evvel Tedbire. Temel unsur, tehditleri daha ağa girmeden durdurmaya öncelik veren tedbire öncelikli bir yaklaşım olmalı.  Tehditlerin maliyetli maddi olaylara dönüşmesini engellemek için bu çok değerli. İşletmeler bu zihniyeti ve stratejiyi benimseyerek atak yüzeylerini daraltabilir ve savunmalarını güçlendirerek taşınabilir aygıtların güvenlik zincirindeki zayıf halkalar yerine üretkenlik için inançlı araçlar olarak kalmasını sağlayabilir.

 

Temel taşınabilir güvenlik ipuçları 

1.     Güçlü bir Taşınabilir Aygıt İdaresi (MDM) tahlili uygulayın

Bir Mobil Aygıt İdaresi tahlili, kuruluşunuzdaki çalışan aygıtlarının güvenliğini sağlamak ve yönetmek için kritik değere sahiptir. İşletmelerin güvenlik siyasetlerini uygulamasına, aygıt kullanımını izlemesine ve kaybolması yahut çalınması durumunda bir aygıtı uzaktan kilitlemesine yahut silmesine imkan tanır. Ayrıyeten uygulamaların, yazılım güncellemelerinin ve erişim müsaadelerinin merkezi olarak denetim edilmesine imkan tanıyarak her aygıtın şirket güvenlik protokollerine uygun olmasını sağlar.

2.     Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) uygulayın

Çok faktörlü kimlik doğrulama, çalışanların tek seferlik parola yahut parmak izi taraması üzere iki yahut daha fazla kimlik doğrulama metodu kullanarak kimliklerini doğrulamalarını gerektiren kolay ancak tesirli bir güvenlik tedbiridir. Bu ekstra güvenlik katmanını ekleyerek sırf yetkili kullanıcıların hassas şirket bilgilerine erişmesini sağlayabilirsiniz.

3.     Güvenli ağların kullanımını teşvik edin

Herkese açık Wi-Fi ağları herkesin bildiği üzere inançsızdır ve siber hatalılar için yaygın bir giriş noktasıdır. Şirket kaynaklarına erişirken halka açık Wi-Fi’ye bağlanmak yerine çalışanlarınıza Sanal Özel Ağlar (VPN’ler) üzere inançlı alternatifler sağlayın. Bu, internet trafiğini şifreleyerek bilgisayar korsanlarının hassas dataları ele geçirmesini zorlaştırır. 

4.     Cihazları ve uygulamaları sistemli olarak güncelleyin

Güncel olmayan yazılımlar taşınabilir güvenlikte kıymetli bir güvenlik açığıdır. Siber hatalılar taarruz düzenlemek için çoklukla eski işletim sistemleri ve uygulamalardaki bilinen zayıflıklardan yararlanır. Çalışanlarınızın aygıtlarını ve uygulamalarını nizamlı olarak güncellemelerini sağlayın ya da daha uygunu, MDM tahliliniz aracılığıyla güncelleme sürecini otomatikleştirin. 

5.     Hassas bilgileri şifreleyin

Şifreleme, hassas iş bilgilerinin güvenliğini sağlamak için bir zorunluluktur. Bilgiler ister depolanıyor ister iletiliyor olsun, bir aygıt tehlikeye girse bile bilgilerin inançta kalmasını sağlamak için şifrelenmelidir. Çağdaş taşınabilir aygıtlar çoklukla MDM’niz aracılığıyla zorlanabilen ve yönetilebilen yerleşik şifreleme özelliklerine sahiptir. Bu bilhassa finans ve sıhhat hizmetleri üzere son derece hassas bilgilerle uğraşan kesimler için değerlidir.

6.     Çalışanları taşınabilir güvenlik tehditleri konusunda eğitin

Güvenlik sistemleriniz ne kadar gelişmiş olursa olsun, çalışanların farkındalığı taşınabilir güvenlik olaylarını önlemenin anahtarıdır. İş gücünüzü kimlik avı, makus gayeli yazılım ve toplumsal mühendislik hücumları üzere en son taşınabilir güvenlik tehditleri konusunda tertipli olarak eğitin. Verilen eğitimler, kuşkulu e-postaları yahut bildirileri tanımlamak için en güzel uygulamaları ve bir aygıtın kaybolması yahut tehlikeye girmesi durumunda hangi adımların atılacağını bilmeyi içermelidir. 

7.     Mobil Tehdit Savunması (MTD) tahlillerini kullanın

Mobil Tehdit Savunması çözümleri, berbat emelli yazılım, ağ taarruzları ve uygulama açıkları üzere tehditleri gerçek vakitli olarak tespit edip azaltarak ek muhafaza katmanları sağlar. Aygıtların siber hatalılar tarafından giderek daha fazla gaye alındığı bir çağda MTD, bir işletmenin güvenlik cephaneliğinde çok kıymetli bir araçtır. ESET Mobile Threat Defense, Anti-malware, Anti-phishing yahut Anti-theft üzere bir dizi güvenlik özelliği sağlamakla kalmaz, birebir zamanda sorunsuz dağıtım ve idare ile birlikte gelir. ESET PROTECT Platformundan tek bir cam bölme görünümü sayesinde işletmenizdeki tüm taşınabilir aygıtları kolaylıkla izleyebilir ve yönetebilirsiniz.

8.     Hassas bilgilere erişimi sınırlandırın

Tüm çalışanların işletmenizin sahip olduğu her hassas bilgiye erişmesi gerekmez. En az ayrıcalık prensibini uygulamak, kullanıcıların sırf işlerini yapmak için muhtaçlık duydukları bilgilere erişebilmelerini sağlar. Rol Tabanlı Erişim Denetimleri (RBAC) bu kısıtlamaları uygulamanıza yardımcı olarak işletmeniz için ek bir müdafaa katmanı sağlayabilir.

 

Güçlü MDM tahlillerinden çalışan eğitimine kadar uzanan bu mobil güvenlik ipuçlarını uygulayarak siber atak riskini azaltabilir ve hassas şirket datalarını koruyabilirsiniz. Siber tehditler daima gelişiyor. Taşınabilir güvenliğe öncelik vermek, bir adım önde olmak ve inançlı bir dijital ortam sağlamak manasına gelir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı