Sigaranın dişeti hastalıklarının ilerlemesine, ağız ve diş tedavilerinin başarısız olmasına neden olduğuna vurgu yapan Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigara, implantın kemikle olan entegrasyon sürecinin uzamasına yahut bozulmasına neden olur. Tıpkı vakitte ağız içerisindeki bakteriyel yükün artmasına ve enfeksiyon oluşma riskinde artışa sebep olur.” dedi. Ağız kokusunu önlemenin en tesirli yolunun sigarayı bırakmak olduğunu söyleyen Dr. Yavuz, sigara bırakıldığında diş sıhhatinin vakitle geri kazanılabileceğini ve tedavi süreçlerinin güzelleştirilebileceğini aktardı.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, sigara kullanımının ağız ve diş sıhhati üzerindeki tesirlerinden bahsetti.

Ağız kanseri riski sigara içenlerde 4-5 kat daha fazla…

Sigaranın genel sıhhate olan ziyanlı tesirlerinin yanında ağız ve diş sıhhati üzerinde de ziyanlı tesirleri bulunduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigara, içerisinde bulunan nikotin ve öbür hususlar ile ağız içerisinde toksik tesirler oluşturur. Sigara diş yüzeylerinde koyu kahverengi renklenmeler oluşmasına, dişetlerinde pigmentasyona, makus ağız kokusuna ve ağız kanserlerine neden olabilir.” dedi.

Yapılan araştırmalara nazaran, sigara içen bireylerin, içmeyenlere kıyasla ağız kanseri geliştirme risklerinin 4-5 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigara, birebir vakitte damarlarda daralmaya neden olarak dişetlerindeki kanlanmayı azaltır. Buna bağlı olarak dişeti hastalıklarının ilerlemesinin hızlanmasına, dişeti tedavilerinin güzelleşmesinin gecikmesine ve yara güzelleşmesinin bozulmasına neden olur.” biçiminde konuştu.

2-3 hafta boyunca geçmeyen ağız içi lezyonlara dikkat!

Sigara üzere nargile ve elektronik sigaraların kullanımının da tıpkı sorunlara neden olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, şöyle devam etti:

“Ağız kanserleri, dudak, lisan, ağız tabanı, yanak, sert damak, alveolar mukoza, retromolar bölge, yumuşak damak bölgelerini kapsayan kanserleri tanımlar. Ağız içerisinde 2-3 hafta boyunca geçmeyen bir lezyonun bulunması durumunda, lezyon tedavi eden klinisyenin kuşkusunu uyandırmalıdır. Diş tabipleri, premalign lezyonların tespitinde, ağız kanserinin erken teşhisinde, ağız kanseri hastalarının diş tedavilerinden evvelki ve sonraki süreçlerinin idaresinde, kanseri tedavi eden uzman ile tekrarlayan yahut birincil tümörlerin nezaretinde, protez uzmanıyla birlikte eksik dişlerin rehabilitasyonunda ağız kanserini yönetmek için kritik bir rol oynar.”

Sigara, tedavilerin muvaffakiyetini olumsuz etkileyebiliyor!

Sigara kullanımının implant muvaffakiyetini olumsuz tarafta etkileyen risk faktörlerinden biri olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigara, kan damarlarının daralmasına bağlı olarak kanlanmayı ve dokulara kan damarları ile gelen besin ve oksijen ölçüsünü azaltır. İmplantın kemikle olan entegrasyon sürecinin uzamasına yahut bozulmasına neden olur. Tıpkı vakitte ağız içerisindeki bakteriyel yükün artmasına ve enfeksiyon oluşma riskinde artışa sebep olur. Hastanın sigara içtiği mühlet ve günde tükettiği sigara ölçüsü düzgünleşme kapasitesini tesirler. Bu nedenle implant cerrahisi planlanan hastalarda günlük tüketilen sigara ölçüsünün azaltılması yahut büsbütün bırakılması tavsiye edilir.” ikazında bulundu.

Sigaranın ağız içerisindeki restoratif malzemeler üzerinde de olumsuz tesirleri bulunduğunu lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigara, dişeti sorunlarına neden olarak onarım ve diş marjinleri ortasındaki ahengin bozulmasına, onarımlar üzerinde koyu kahverengi renklenmeler oluşmasına neden olabilir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar sigara içen bireylerde kompozit dolguların diş yüzeyleri ile olan ilişkisinin daha zayıf olduğunu da göstermiştir.” açıklamasını yaptı.

Ağız kokusunu azaltmanın en güzel yolu sigarayı bırakmak…

Sigaranın, ağız kuruluğuna, diş eti hastalığına ve diş çürüklerine yol açtığını ve tüm bu durumların da ağız kokusuna neden olan bakteri üremesine katkıda bulunduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigaradan kaynaklanan makus ağız kokusunu önlemek için hastaya çeşitli tavsiyeler verilebilir. Günlük ağız hijyeninin sağlanması, günde iki kere tertipli bir diş fırçalama ve günde bir kez diş ipi kullanımı makus ağız kokusunu gidermenin en tesirli yollarından biridir. Birebir vakitte fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrasında alkolsüz ağız gargaralarının kullanımı da ağız kokusunun giderilmesinde yardımcı olur. Birebir vakitte lisan temizleyiciler kullanarak lisan paklığı yapılması da ağız kokusunu büyük oranda azaltır. Sigara içmek ağız kuruluğuna neden olduğu için bol su tüketilmesi ve şekersiz sakız çiğnenmesi de ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur. Sigaradan kaynaklanan makûs kokuyu azaltmanın en düzgün yolu tabi ki sigarayı bırakmak yahut azaltmaktır.” biçiminde konuştu.

Sigarayı bırakmak, diş sıhhatinin vakitle geri kazanılmasını sağlayabilir…

Sigaranın neden olduğu pek çok sıhhat riskini en aza indirgemek için en güzel yolun sigarayı bırakmak olduğunu tabir eden Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Sigara içilen müddete bağlı olarak ağız içerisinde kümülatif tesirleri kelam konusu olduğundan sigara bırakıldığında dokulardaki kanlanma çabucak olağana dönmez. Lakin vakit içerisinde dokulardaki kanlanma ve beslenme artarak sigaranın ağız içerisindeki ve diş tedavileri üzerindeki olumsuz tesirlerini azaltır.” dedi.

Bu süreçte bireyin diş sıhhatini tekrar kazanması için ayrıntılı bir ağız içi muayene yapılarak ağız içerisindeki sorunların teşhis edilmesi gerektiğini de hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Sedanur Yavuz, “Diş eti tedavileri, restoratif ve protetik tedavileri yapılabilir. Birebir vakitte sigara implant muvaffakiyetini da olumsuz istikamette etkilediğinden, implant cerrahisi sigaranın bırakıldığı periyotta rahatlıkla yapılabilir.” diyerek kelamlarını tamamladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı